Utrecht String Quartet

Stichting Kamermuziek Zeeland

Bekend en onbekend werk door Utrecht String Quartet.

Het Utrecht String Quartet geniet een internationale reputatie als veelzijdig en dynamisch kamermuziekensemble. Hoewel de vier musici van het USQ in Nederland wonen, is hun muzikale wereld grenzeloos. In geen geval wil het ensemble het genre strijkkwartet als een museumstuk behandelen. De musici ontdekken steeds weer iets nieuws, ook in traditionele werken, die gecombineerd worden met noviteiten. Het Utrecht String Quartet verwierf internationale faam met hun zoektocht naar verdwenen of in vergetelheid geraakt repertoire. Daarnaast werkt het kwartet regelmatig samen met hedendaagse componisten.

In juli 2010 maakte het kwartet zijn Canadese debuut tijdens het Ottawa Chamber Music Festival en in 2011 en 2013 volgden concertreizen naar de Verenigde Staten met o.a. een optreden in de Library of Congress te Washington en de Frick Collection in New York. In Nederland is het USQ in alle belangrijke kamermuziekseries vertegenwoordigd. Naast een uitgebreide concertpraktijk houdt het USQ zich ook bezig met opnamen voor radio, televisie en cd. Een omvangrijke collectie cd’s verscheen op het label MDG. Voor deze opnames kreeg het USQ uitstekende kritieken in alle gerenommeerde muziektijdschriften zoals The GramophoneBBC Music MagazineUSA Fanfare en het Duitse blad Fono

In de eerste helft staan twee werken uit het begin van de 19de eeuw.  Naast het beroemde stuk van Beethoven hoort u een weinig gespeeld Nederlandse stuk. Johann van Bree is een prominente figuur in de Nederlandse muziekleven geweest.  Zijn drie prachige strijjkwartetten zijn onterecht vergeten, daarom zet het Utrecht String Quartet ze dit jaar op CD.

De Jaargetijden van Piazzolla zijn een van zijn mooiste en bekendste stukken. Utrecht String Quartet is  erg blij om de schitterende bewerkingen van Evgeni Zemtsov – de vader van Mikhail – ten gehore mogen brengen.

 

Aanvang 15.00 uur
Theater de Mythe Goes klassieke muziek
€ 20,00