Baba

Willem Voogd en Evgenia Brendes

Een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa in oorlogstijd

Baba, kort voor Babuschka, betekent Oma in het Russisch.

Het is 1944 als de Russische oma van acteur Willem Voogd vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna. Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast BABA en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt hij achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

Producent: Akkers en Velden

Toegangsprijs is inclusief pauzedrankje!

“Voogd vertelt met een natuurlijke bevlogenheid, Brendes daagt hem uit en Visser mengt zich precies op de juiste momenten subtiel in het spel” – Theaterkrant

Theater de Mythe Goes toneel
€ 27,50