De Smeekbede

Zoektocht naar een Surinaams verleden

In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden.

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren.

Wie schrijft de geschiedenis? Een voorstelling naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als van de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra.

Spel: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.

Toegangsprijs is inclusief pauzedrankje!

Met gratis inleiding om 19.15 uur, te boeken bij het bestellen van kaarten (plaatsen beperkt).

Credits - Naar het boek van Lianne Damen, Bewerking: Maarten van Hinte, Regie: Olivier Diepenhorst, Met: Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie, Muziek componist: CARISTA, Decor: Lidwien van Kempen, Licht: Yuri Schreuders, Kostuum: Sandro Lima, Regie- en productie-assistent: Lionel Grauwde

Enkele quotes uit de pers:

'Met de aangrijpende en oogstrelende productie De smeekbede geeft Kobra Theaterproducties een zwarte vrouw en haar verwanten namen en gezichten.' ​ – 8Weekly ***
'Maarten van Hinte bewerkte de Smeekbede tot een indringende voorstelling.' – De Theaterkrant

DINEREN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING?

Maak uw avondje uit compleet en ga voorafgaand aan de voorstelling gezellig dineren in Theater-Restaurant De Koepoort. U bent welkom vanaf 17.00 uur voor een driegangendiner. Het diner is bij te boeken in het bestelproces bij de voorstelling en wordt op de avond zelf afgerekend.
U kunt het diner ook reserveren door een mail te sturen naar info@restaurantdekoepoort.nl.

Schouwburg Middelburg toneel
€ 28,50